Inkoustové tiskárny a náplně | Proč je inkoust tak drahý?

„Proč je inkoust tak drahý?“ Pokud vlastníte inkoustovou tiskárnu, možná jste se už podivili, kolik si výrobci za originální kazety účtují. Na internetu najdete stovky nádherných infografik, které porovnávají ceny inkoustu s šampaňským, parfémem, krví a dalšími. Pojďme ale do jádra problému. V následujících řádcích nabízíme nestranný pohled na celou problematiku a několik tipů, jak za náplně neutratit jmění.

Nemalujeme jen čerta na zeď?

Nejdřív bychom si měli položit otázku, zda jsou inkoustové náplně opravdu tak drahé. Například minulý rok uvedla společnost HP na trh multifunkční inkoustovou tiskárnu HP DeskJet IA 5075. Originální barevná náplň (tricolor) vás vyjde bezmála na 260 Kč a zvládne okolo 200 výtisků. Cena černé inkoustové kazety se pohybuje okolo 300 Kč, vytisknete s ní až 360 stran. To znamená, že za barevnou stránku platíte přibližně 1,28 Kč a za černobílou 0,83 Kč. Mnohem levnější a pohodlnější než v copycentru, viďte?

Bohužel ale ne každá tiskárna je k našim peněženkám tak šetrná. A tak se konečně dostáváme k hlavnímu tématu našeho článku.

inkoustové náplně
Proč je inkoust tak drahý?

Proč je inkoust tak drahý?

Je to jako s holícími strojky a žiletkami. Možná vám není úplně jasné, co mají tiskárny a žiletky na holení společného. Pravda je taková, že výrobci obou produktů používají stejný obchodní model. Původní výrobek prodávají levněji, aby navýšili výdělky na prodeji komplementů (v těchto případech spotřebního materiálu – nová žiletka je levnější než náhradní břitvy a hlavice). Proto se můžeme setkat s extrémními případy, kdy originální náplně stojí více než nová tiskárna s náplněmi.

Pozn.: Nová tiskárna ovšem obsahuje tzv. startovací kazety, které mají mnohem nižší životnost než kazety samostatně prodávané.

Dalším společným znakem inkoustových náplní a žiletek je složitý výrobní proces. Pokud by vás výroba žiletek zajímala podrobněji, museli bychom vás přesměrovat na jiný článek. Nicméně k produkci inkoustových kazet jeden z předních výrobců uvedl:

„Inkoust musí být formován tak, aby vydržel teplotu 300 stupňů, vaporizaci a dokázal být vystřelen rychlostí 50 km/h v intervalu 36 000 kapek za vteřinu z trysky o velikosti jedné třetiny lidského vlasu. Potom všem musí okamžitě zaschnout na papíru.“[1]

Společnosti tak údajně vkládají do výzkumu miliardy dolarů ročně. Dalším argumentem, kterým výrobci vysokou cenu inkoustu obhajují, jsou náklady na produkci samotné tiskárny. Ty jsou někdy tak velké, že se zařízení musí prodávat za tovární cenu a nebo dokonce ve ztrátě. Výrobci si tedy ztrátu kompenzují na vyšší ceně inkoustových náplní a tonerů.

proč je inkoust tak drahý
Výzkum stojí výrobce tiskáren miliardy dolarů ročně.

O problematice, ve které hraje roli tolik technologických, ekonomických i sociálních faktorů, by se samozřejmě dalo napsat mnohem delší pojednání. Zde uvádíme jen velmi zobecněný pohled na věc. Důležitější je pro nás spíš otázka, jak na náplních ušetřit. My věříme, že kdo tiskne chytře – tiskne levně. Jednou ze stěžejních chyb je například nevhodná volba tiskárny.

Proč je inkoust tak drahý už víte, jak tento problém vyřešit a ušetřit na tiskových nákladech se dozvíte v následujícím článku.

2 komentáře: “Inkoustové tiskárny a náplně | Proč je inkoust tak drahý?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *