Jak snížit náklady na tisk? | Deset osvědčených tipů

V předešlém článku jsme si posvítili na drahé inkoustové náplně. V následujících řádcích si ukážeme, jak snížit náklady na tisk a ušetřit peněženku i přírodu. Tiskněte chytře!

Jak ušetřit za tisk?

Mnoho lidí platí za komfort domácí tiskárny více, než je nutné. Přitom by stačilo být při výběru zařízení a doplňků trochu pozornější. Vydejte se s námi na spletitou cestu k levnému a zároveň kvalitnímu tisku.

jak ušetřit za tisk - desatero
Desatero rad jak ušetřit za tisk.

1) Zvažte, jaký typ tiskárny je pro vás vhodný

Pokud například tisknete převážně černobílé textové dokumenty, laserová tiskárna vás ve většině případů vyjde levněji. Přestože prvotní investice bude vyšší, brzy se vám vrátí na ekonomicky příznivém tisku.

Stejně tak byste měli zvážit jak často budete tisknout, jestli budete potřebovat skener, kam chcete tiskárnu umístit a mnoho dalších faktorů. Nejste si jisti, jaká tiskárna by splňovala vaše požadavky? Máme pro vás návod.

jak ušetřit za tisk - laserová tiskárna brother
Příklad laserové tiskárny značky Brother.

2) Nekupujte tu nejlevnější tiskárnu

Tiskárna za akční cenu 599 Kč sice vypadá lákavě, ale postupem času se vám může naopak prodražit. Nenechte se nachytat „žiletkovým schématem (razor and blades model[1])“. Tento marketingový trik jsme podrobněji rozebírali v předešlém článku. Počítejte s faktem, že nově zakoupená tiskárna obsahuje tzv. startovací náplně – ty vydrží jen několik prvních výtisků.

Proto při vybírání nekoukejte jen na cenu samotného zařízení, ale i náplní. Mohlo by se vám stát, že budete muset dokupovat inkoustové kazety snad ještě dražší, než je samotná tiskárna.

jak ušetřit za tisk - nešetřete
Boženka Němcová na kvalitní tiskárnu nestačí.

3) Zvažte kompatibilní inkoustové náplně a tonery

Jedná se o náplně vyráběné třetí stranou. Většinou jsou levnější než originální kazety od výrobce tiskárny. Kompatibilní náplně mají své výhody i nevýhody. Při frekventovaném tisku se mohou vyplatit, na druhou stranu s jejich užitím přichází nižší kvalita a občas i problémy s tiskárnou.

jak ušetřit za tisk - kompatibilní tonery
Při vybírání kompatibilních náplní je obzvlášť důležité ověřit si kvalitu výrobce.

4) Používejte režim „koncept“

Možná čas od času tisknete dokumenty u kterých vám na kvalitě až tak nezáleží (např. nákupní seznam). Zvolte režim „koncept“. Výtisk sice bude mít nižší kvalitu, ale nespotřebuje tolik inkoustu.

Pokud netisknete výroční zprávu pro vašeho šéfa, proč plýtvat inkoustem.

5) Kupujte co největší balení inkoustu

Čím větší balení, tím výhodnější cena. Funguje to tak i ve světě tisku. Tento krok se obzvlášť vyplatí, pokud jste se řídili druhým tipem a investovali do kvalitní tiskárny, která vám dlouho vydrží.

jak ušetřit za tisk - výhodná cena zobrazená na dýních
Větší balení – výhodnější cena.

6) Vyhněte se tiskárnám s trojbarevnými inkoustovými kazetami

Rádi tisknete barevné dokumenty? Tak to byste měli používat tiskárnu, která pracuje s oddělenými inkoustovými kazetami – každá barva zvlášť. Řekněme, že jste romantik a tisknete spoustu převážně červených dokumentů. Dříve nebo později se tak stane, že vám červená (magenta) dojde. Budete-li mít trojbarevnou kazetu, můžete jí celou vyhodit a zbylé barvy přijdou vniveč. Pokud ale budou barvy v kazetách zvlášť, stačí vyměnit jen červenou (magentu).

jak ušetřit za tisk - trojbarevné tonery
Proč vyhazovat celou kazetu kvůli jedné prázdné barvě?

7) Nevypínejte tiskárnu

Některé tiskárny si při každém spuštění provádí údržbu. Ta je náročná na spotřebu inkoustu. Peníze ušetřené na energii tak nakonec dáte za novou náplň.

Jak ušetřit za tisk - nevypínejte tiskárnu
Za každodenní vypínání tiskárny vám nepoděkuje ani příroda, ani vaše peněženka.

8) Používejte kvalitní papír

Při manipulaci s levným papírem roste riziko ucpání/zaseknutí tiskárny. To plýtvá nejen papír, ale i inkoust. Pokud budete používat papír vyšší kvality, dosáhnete mnohem lepších výsledků. Ideální je papír předepsaný výrobcem tiskárny. Je totiž navržen specificky pro vaše zařízení. Možná o pár korun dražší, ale zaručí vám ty nejspolehlivější výtisky a nakonec se vám investice vrátí. Podrobněji jsme se touto problematikou zabývali v článku „Jak ušetřit používáním kvalitního papíru“.

Jak ušetřit za tisk - kvalitní papír
Dopřejete své tiskárně to nejlepší. Odvděčí se vám.

9) Využijte oboustranného tisku

U papíru ještě zůstaneme. Většina dražších tiskáren, ale i některé levnější disponují technologií oboustranného tisku. Nebojte se ho využít. V domácnosti se oboustranný tisk na spotřebě papíru možná tolik neprojeví, ve větších firmách je ale úspora znatelná.

jak ušetřit za tisk - oboustranný tisk
Jednostranně tiskněte, jen když je to opravdu nutné.

10) Jak snížit náklady na tisk? Tiskněte s rozumem.

Poslední tip a Svatý grál úspory. Tiskněte s rozumem. Podle nedávných průzkumů se na více než 50 %[2] vytištěných dokumentů už nikdy nikdo nepodívá. Proto byste před každým tiskem měli zvážit, jestli dokument ve fyzické formě opravdu potřebujete.

A tady se naše cesta chýlí ke konci. Doufáme, že následování našeho desatera „jak ušetřit za tisk“ bude spíše příjemné jako procházka přírodou a ne náročné jako výšlap do hor. Děkujeme za váš čas.

P.S.: Hledáte tiskové řešení pro firmu?

Mrkněte na pronájem tiskáren. Sníží se vaše náklady na tisk i starosti s obsluhou tiskárny. Samostatná tiskárna už není jen zbožné přání. Přesvědčte se…https://www.pronajmisitiskarnu.cz.

jak ušetřit na tisku - netiskněte
Buďme šetrní k životnímu prostředí.

Jeden komentář: “Jak snížit náklady na tisk? | Deset osvědčených tipů”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *